block1

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024

ΑΡΠΑ-ΑΠΕΡΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ- ΚΑΜΑΡΑ 12 - ΣΤΑΣΗ ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ

 



Απεργιακή 8η Μάρτη: Όλες και όλοι στον δρόμο! Ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ενάντια στην έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής 
Παρασκευή 8 Μάρτη, όλες και όλοι απεργούμε! 
Όλες και όλοι στον δρόμο! 
Στις 12 στην ΚΑΜΑΡΑ 
Στάση εργασίας ΔΟΕ: 8πμ-11πμ
Στάση εργασίας ΑΔΕΔΥ 11πμ-λήξη του ωραρίου 

Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αγώνα και διεκδίκησης ενάντια στην εκμετάλλευση και έμφυλη καταπίεση κάθε μορφής. Η 8η Μάρτη γίνεται ημέρα αγώνα για την πληττόμενη κοινωνία, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία, για την εργασία και τις ζωές μας.

Η ιστορία της 8 Μάρτη είναι μακριά και αιματοβαμμένη. Οι αγώνες των εργατριών στις βιοτεχνίες της Αμερικής το μακρινό 1857 ενώνονται με τους αγώνες χρόνων και τους αγώνες του σήμερα για μια χειραφετημένη κοινωνία.  Η φετινή 8η Μάρτη είναι η μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που η κυβέρνηση τολμάει να φέρει προς ψήφιση μετά από 8 εβδομάδες αντίστασης του εκπαιδευτικού κινήματος και απονομιμοποίησής του από όλη την κοινωνία.
Στις 8 Μάρτη κλείνουμε τα σχολεία και βγαίνουμε ξανά στον δρόμο μαζικά και αποφασιστικά. Ο αγώνας  ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ και την ιδιωτικοποίηση – επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης γίνεται στους δρόμους. Ο αυταρχισμός και η καταστολή, η λασπολογία απέναντι στη νεολαία, η παραπληροφόρηση των ΜΜΕ, οι κάθε είδους απειλές όχι μόνο δεν πετυχαίνουν την υποχώρηση του κινήματος αλλά αντίθετα για 9η εβδομάδα οι φοιτήτριες/ες θα είναι στον δρόμο με δεκάδες καταλήψεις να είναι ακόμα σε ισχύ! Τα σχέδια της κυβέρνησης να ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ! Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση είναι και θα παραμείνει κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Οι εκπαιδευτικοί που αγωνιζόμαστε ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση, τον ανταγωνισμό, που παλεύουμε για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία μέσα στα σχολεία ενώνουμε τη φωνή και τις διεκδικήσεις μας με τις κατειλημμένες σχολές, με τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας. Ενώνουμε τους αγώνες μας με τις γυναίκες, από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με τις μετανάστριες, τις προσφύγισσες, τα ΛΟΑΤΚΙΑ+ άτομα, με όλες όσες βιώνουν την ταξική εκμετάλλευση και ανισότητα συναρθρωμένη με την έμφυλη βία  στην καθημερινότητα και την εργασία τους.
Η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση επίκαιρη όσο ποτέ. 
Οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, η ενδοοικογενειακή βία, οι παρενοχλήσεις αποτελούν πλέον καθημερινή είδηση, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να τα συγκαλύψουν, ενώ όσα περιστατικά βγαίνουν στη δημοσιότητα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, με πιο χαρακτηριστική την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, όπου εκτός από όλα όσα έχουν συμβεί, η οικογένεια και το κορίτσι έχουν εγκαταλειφθεί από κάθε κοινωνική κρατική προστασία. Σε περιόδους κρίσης οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με απόλυση, ενώ είναι εκείνες που επωμίζονται όλα τα βάρη των «ρόλων φροντίδας», όταν οι κρατικές δομές είναι ανύπαρκτες ή υπό διάλυση. 
Η αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων βασίζεται και στη βαθύτερη  εκμετάλλευση του γυναικείου εργατικού δυναμικού. Η «κανονικότητα» των κυβερνητικών πολιτικών περιλαμβάνει εξευτελιστικές αμοιβές, χωρίς ασφάλιση, απαράδεκτες έως και θανατηφόρες συνθήκες εργασίας, ωράρια λάστιχο με βαριές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών, απειλές, σεξουαλική παρενόχληση, απολύσεις. Πόσο μάλλον όταν ψηφίζονται νόμοι, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, με βάση τους οποίους οι ίδιοι οι εργοδότες αναλαμβάνουν να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν το πλαίσιο προστασίας από την έμφυλη βία και παρενόχληση, αλλά και να διαχειριστούν τις καταγγελίες των εργαζομένων!
Και στην εκπαίδευση οι αναπληρώτριες στερούνται την 9μηνη άδεια ανατροφής που πλέον ισχύει και για τις εργαζόμενες ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την άδεια επαπειλούμενης κύησης. Βιώνουν ένταση της εκμετάλλευσης  και καταπάτηση δικαιωμάτων. Γι’ αυτό και πλήθος αναπληρωτριών εκπαιδευτικών οδηγούνται στην παραίτηση για να διαφυλάξουν την εγκυμοσύνη τους ή για να θηλάσουν!
Η ισότητα και η ελευθερία αποτελούν προϋποθέσεις και όχι προσδοκίες για μια δίκαιη και χειραφετημένη κοινωνία.
Οργανώνουμε τον αγώνα μας, δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθούν κατακτήσεις δεκαετιών. Θα βρεθούμε ξανά στον δρόμο για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων στην εργασία, τη μόρφωση, την υγεία. Θα ενώσουμε τις φωνές και τους αγώνες μας για να υπερασπιστούμε κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια για όλο τον λαό. Θα αγωνιστούμε ενάντια στον ρόλο των γυναικών ως αναπαραγωγικές μηχανές και φροντιστριών της οικογένειας, χωρίς δικαίωμα στο σώμα μας. 
Τώρα πρέπει να διευρυνθεί το μέτωπο με τη συμμετοχή των εργαζόμενων και όλου του λαού μαζί με τη νεολαία για: 
Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση και επιχειρηματικοποίηση της εκπαίδευσης. 
Κοινωνικά αγαθά αποκλειστικά δημόσια για όλο το λαό (υγεία, παιδεία, πρόνοια, ρεύμα, νερό, μεταφορές, κατοικία κλπ.) Να ακυρωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ελίτ στην πλάτη του λαού. 
Να σταματήσει η λεηλασία του εισοδήματος για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα, τη φτώχεια και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για όλους ενάντια στη κερδοφορία των οικονομικά ισχυρών και την προκλητική αύξηση του πλούτου που φέρνει η πολιτική της κυβέρνησης της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, , ενάντια στην αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών, για την άμεση και ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία, για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του κόντρα στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση.
Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση  εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στα πλαίσια της διεκδίκησης ενάντια στην έμφυλη καταπίεση στο σπίτι και στην δουλειά διεκδικούμε:
9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτ(ρι)ες εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
Πλήρη προστασία της εγκυμοσύνης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης εγκυμοσύνης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία - Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας
Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών.
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας! Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας. Οι εργαζόμενοι γονείς που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας να δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού.
Καμία απόλυση εγκύου. Απαγόρευση των απολύσεων συνολικά. Πλήρη προστασία της μητρότητας.
Γονικές άδειες και για τους δύο γονείς για φροντίδα παιδιών που νοσούν με κορονοϊό. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη).
Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Υγεία. Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας. Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Πλήρη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος.
Καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας στους χώρους δουλειάς.
Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.
Να δημιουργηθούν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό, να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία». Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζώντων βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη των επιζώντων.
Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.
Πλήρη δικαιώματα για τους/τις μετανάστες/ριες σε μετακίνηση, άσυλο, υγεία, παιδεία, στέγη, εργασία. Προστασία των προσφυγόπουλων.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Στ Συλλόγου
Παρεμβάσεις-Κινήσεις- Συσπειρώσεις  
https://rizospastiki-kinisi.blogspot.com/                                                7-3-2024                                         


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου