ΑΡΠΑ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥΤ 6ΟΥ Δ.Σ. ΣΥΚΕΩΝ
Για την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων
του 6ου δημοτικού σχολείου Συκεών
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 6ου δημοτικού σχολείου Συκεών με θέμα τη «διαγραφή» μέλους του ΔΣ. Mας βρίσκει αντίθετους η επικίνδυνη αντίληψη περί δημοκρατίας όπου η πλειοψηφία μπορεί να διαγράφει τη μειοψηφία. Για να γίνει διαγραφή μέλους σε οποιονδήποτε σωματείο ή σύλλογο απαιτείται απόφαση Γενικής Συνέλευσης κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Κάποιες μάλιστα από τις αναφορές του κειμένου και ιδιαίτερα το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης θεωρούμε ότι αφορά συνολικά τη σχολική μας κοινότητα γιατί εκτός των άλλων αποτελεί για μας τους εκπαιδευτικούς οργανικό τμήμα της δουλειάς μας το οποίο διαπερνά όλα τα μαθήματα, τη μαθησιακή και κοινωνική δραστηριότητα του σχολείου. Φροντίζουμε να εμπνεύσουμε στα παιδιά την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια και το σεβασμό, γι’ αυτό και δε μπορούμε να σιωπήσουμε.
Αναφέρει λοιπόν το κείμενο πως:
Απορούμε (και ανησυχούμε) όταν διαβάζουμε από σύλλογο γονέων πως δράσεις σαν αυτές που αναφέρονται στο κείμενό τους «δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς του». Η αλληλεγγύη στους αδύναμους και τους κατατρεγμένους δεν είναι στους σκοπούς των συλλόγων μας;
1. Να θυμίσουμε λοιπόν πως στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία, η καπιταλιστική κρίση και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις σκόρπισαν φτώχια, ανεργία, απελπισία. Σε όλα τα σχολεία η έμπρακτη αλληλεγγύη συλλόγων γονέων και συλλόγων εκπαιδευτικών με συλλογή τροφίμων, με οικονομική βοήθεια, με υπεράσπιση της κατοικίας τους από πλειστηριασμούς, με παρεμβάσεις ώστε να έχουν ρεύμα και νερό στους πιο αδύνατους/ες, αυτούς και αυτές που οι μνημονιακές πολιτικές έπληξαν περισσότερο, υπήρξε υποδειγματική.
Είμαστε περήφανοι/ες που με αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων τα πιο αδύναμα τμήματάμας μπορέσανε να αντέξουμε και να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα μέσα στη συμφορά.
2. Να θυμίσουμε λοιπόν πως στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια ζήτησαν καταφύγιο χιλιάδες άνθρωποι. Οι θρησκευτικοί φανατισμοί, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών χωρών, η αποικιοκρατική εκμετάλλευση από μεγάλες πετρελαϊκές, φαρμακευτικές, κλπ εταιρίες του φυσικού πλούτου των χωρών τους αλλά και η κλιματική αλλαγή τους/τις υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να αναζητήσουν ζωή σε άλλες χώρες. Χιλιάδες χάθηκαν σε παγωμένες χαράδρες, χιλιάδες χάθηκαν σε παγωμένες θάλασσες, χιλιάδες έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης καιροσκόπων και διακινητών, χιλιάδες άκουσαν να τους αποκαλούν «λαθρομετανάστες», χιλιάδες βίωσαν το ρατσισμό και την εκμετάλλευση.
Και πάλι η έμπρακτη αλληλεγγύη συλλόγων γονέων και συλλόγων εκπαιδευτικών στάθηκε στο πλευρό τους. Από την πρώτη στιγμή ένα ποτάμι αλληλεγγύης «στης γης τους κολασμένους» πρόσφερε ψωμί, νερό και μια αγκαλιά. Μαζί εκπαιδευτικοί και γονείς υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα των παιδιών (προσφύγων και μεταναστών) να ενταχθούν στα σχολεία ενάντια στις εθνικιστικές εξαλλοσύνες που έβλεπαν τον εχθρό στα πρόσωπα μικρών παιδιών και των γονιών τους. Εξάλλου, εμείς που οι παππούδες μας ήταν πρόσφυγες θύματα εθνικισμών και πολέμων, που οι γονείς μας υπήρξαν μετανάστες για να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους, δε μπορεί να είχαμε άλλη στάση. Μόνο όσοι/όσες η άγνοια, η κοινωνική αδιαφορία και η ξενοφοβία τους τους εμπόδιζε να αντιληφθούν το ανθρωπιστικό και κοινωνικό τους καθήκον αδιαφόρησαν.
Εμείς, είμαστε περήφανοι/ες που σταθήκαμε στο πλευρό αυτών των συνανθρώπων μας και τιμήσαμε το ρόλο μας ως συλλογικότητες γονέων και εκπαιδευτικών.
3. Να θυμίσουμε λοιπόν πως στη χώρα μας, την τελευταία δεκαετία χιλιάδες γονείς μαθητών μας έχασαν τις δουλειές τους επειδή οι εταιρίες (με τη δυνατότητα που τους δίνεται από τη νεοφιλελεύθερη συγκρότηση της παγκόσμιας οικονομίας) για να αυξήσουν τα κέρδη τους μετέφεραν τις έδρες τους σε άλλες χώρες με καλύτερη δυνατότητα εκμετάλλευσης του εργατικού δυναμικού αδιαφορώντας (πάντα αυτή είναι η πρακτική τους) για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν και τη φτώχια που σπέρνει η ανεργία. Σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών δε μπορούσαμε να σταθούμε αδιάφοροι/ες. Σταθήκαμε στο πλευρό τους, εργαζόμενοι δίπλα σε ανέργους, άνεργοι δίπλα σε εργαζόμενους, με τα σωματεία μας, με συναυλίες αλληλεγγύης για τους απεργούς και απολυμένους (όπως αυτές για απολυμένους της cocacola, της ΕΛΒΟ κ.λπ), με τους αγώνες μας, με τις κινητοποιήσεις μας. Σταθήκαμε απέναντι σ΄ αυτούς που πλουτίζουν από τη δουλειά μας για τα συμφέροντα της τάξης τους ενάντια στα δικά μας δικαιώματα, τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας. Τα δε έσοδα των δράσεών μας από συναυλίες και κουπόνια αλληλεγγύης δίνονται (κι όχι «δωρίζονται») στο ταμείο απολυμένων και απεργών, σε γονείς μαθητών μας που έμειναν άνεργοι και χρειάζονται τη στήριξή μας. Όπως θα κάνουμε για κάθε συνάνθρωπό μας που θα χρειαστεί την αλληλεγγύη μας και τη συμπόρευσή μας στους αγώνες για δουλειά και δικαιώματα.
Είμαστε περήφανοι/ες γιατί το καθήκον μας ως εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί να είμαστε πάντα στο πλευρό σε όσους/όσες χρειαστούν την αλληλεγγύη μας το επιτελούμε πάντοτε όταν χρειαστεί. Γιατί η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι το όπλο μας ενάντια στην εκμετάλλευση και τη φτώχια.
4. Όσο για τις (οικονομικές) ανάγκες των σχολείων η συνεργασία συλλόγων γονέων και των σωματείων των εκπαιδευτικών είναι βασική προϋπόθεση ώστε ενωμένοι να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις το διαχρονικό αίτημα 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία, διπλασιασμό της κρατικής επιχορήγησης στα σχολεία, εφοδιασμό με σύγχρονα εποπτικά, τεχνολογικά μέσα, κλπ. Και φυσικά ούτε ένα ευρώ από τους γονείς για να λειτουργήσει το δημόσιο δωρεάν σχολείο.
Σας καλούμε λοιπόν, γονείς και εκπαιδευτικοί, να αγωνιστούμε μαζί:
Για το δημόσιο δωρεά σχολείο που αγκαλιάζει όλα τα παιδιά του κόσμου Για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών
Για τα εργασιακά μας δικαιώματα
Για τις κοινωνικές μας ανάγκες
Με αλληλεγγύη, ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και τον πόλεμο.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε.
11-12-2018
Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις Π.Ε.
11-12-2018
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου