block1

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΑΡΠΑ-Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ


Η ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
«ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ»

Ολοκληρωθήκαν οι διαδικασίες επιλογής των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου  και συγκροτήθηκαν τα ΠΕΚΕΣ μετά από μια διαδικασία εξπρές με στόχο την άμεση  υλοποίηση  του νόμου 4547/18 που αφορά την οργάνωση των δομών σε Πρωτοβάθμια  και Δευτεροβάθμια Εκπ/ση και την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης  των σχολειών  και της αξιολόγησης-χειραγώγησης  σε πρώτη φάση των στελεχών της εκπαίδευσης. 

Επιβεβαιώθηκε και με τη διαδικασία των συνεντεύξεων  αυτό που τονίζαμε στην αρχική μας δήλωση «πως δεν έχουμε αυταπάτες για την εφαρμογή κάποιας αντικειμενικής-αξιοκρατικής διαδικασίας στις επιλογές των νέων στελεχών εκπαίδευσης» και παρά την περί του αντιθέτου ρητορεία των κυβερνώντων και των παρατρεχάμενων τους, έγινε ότι ακριβώς συνέβαινε και σ’ όλες τις προηγούμενες επιλογές στελεχών, με την προώθηση των προσκείμενων ή ενσωματωμένων στην διαμορφωμένη  κυβερνητική εξουσία και στους μηχανισμούς της.

Όσο αφορά τη διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής της έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1. Ήταν μια διαδικασία εσπευσμένη και ταυτόχρονα συνοπτική με ξεκάθαρο στόχο την επιλογή των «ημετέρων» που θα στελεχώσουν τη νέα εκπαιδευτική ιεραρχία και το σώμα των αξιολογητών του νόμου 4547/18.
2. Η μορφή  και το περιεχόμενο των συνεντεύξεων εξυπηρετούσαν τον επιδιωκόμενο στόχο. Την πλήρη στελέχωση των νέων δομών για να προχωρήσουν άμεσα τα θέματα κυρίως της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης. Ο στόχος ήταν να συγκροτηθεί άμεσα το αξιολογικό εκείνο σώμα που χωρίς δισταγμό, ανανεωμένο μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία  θα προωθήσει την αξιολόγηση  της σχολικής μονάδας (αξιολόγηση στελεχών, προγραμματισμός- αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών). 

3. Τα ερωτήματα που έθεταν ξανά και ξανά στους υποψήφιους/ες  συντονιστές/τριες  εκπαίδευσης των ΠΕΚΕΣ-ΚΕΣΥ και ΚΕΑ, οι διορισμένοι από το Υπουργείο ήταν του τύπου «ποια η γνώμη σας για τον νέο νόμο», «πέστε μας δύο θετικά και δύο αρνητικά σημεία του νέου νόμου», «ποια η διαφορά του  θεσμού του σχολικού συμβούλου από το νέο θεσμό του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου», «πώς θα αξιοποιήσετε την εμπειρία σας από τη θητεία σας ως σχολικός σύμβουλος  στο νέο θεσμό», «ως αξιολογητής  στελεχών ποια κριτήρια θα επιλέξετε για να αξιολογήσετε», «αν στη διαδικασία αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων υπάρξει  άρνηση των συλλόγων διδασκόντων να  την υλοποιήσουν εσείς τι θα κάνετε ως συντονιστής εκπ/κού έργου, τι πρωτοβουλίες και μέτρα  θα πάρετε», «πως θα αντιμετωπίσετε περιπτώσεις εκπαιδευτικών που αρνούνται το νέο λόγω βολέματος» … Ακόμα  και οι ερωτήσεις στη μελέτη περιπτώσεων συμβάντων της καθημερινότητας των σχολείων που παρουσίασαν οι υποψήφιοι/ες έγιναν  με βάση τις προβλεπόμενες αντιεκπαιδευτικές-γραφειοκρατικές  διατάξεις  των νέων νόμων.

4. Ήταν λοιπόν ερωτήματα με στόχευση και με περιεχόμενο τέτοιο που έθετε το πλαίσιο μέσα στο οποίο έπρεπε να κινηθούν οι υποψήφιοι τώρα και να δεσμευτούν πως θα υπηρετήσουν το νέο θεσμό υπάκουα και στην κατεύθυνση αυτή που ο νόμος επιβάλει. 

5. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλοι οι υποψήφιοι/ες, πρώην σύμβουλοι αλλά και φερέλπιδες συντονιστές εκθείαζαν  τα «καλά» στοιχεία του νέου νόμου, όπως συνεργασία, συλλογικότητα, διεπιστημονικότητα, διαθεματικότητα σε αντιδιαστολή με τα «κακά» του  παλιού  καθεστώτος του σχολικού συμβούλου που ήταν μονοπρόσωπος, απομονωμένος, με προσωπικά κίνητρα κλπ. Μάλιστα υπήρξαν υποψήφιοι/ες που όλο το προηγούμενο διάστημα αρθρογραφούσαν, έκαναν κάθε είδους παρεμβάσεις σε συλλογικό-παραταξιακό ή και προσωπικό επίπεδο κατά του νέου νόμου και στη διαδικασία των συνεντεύξεων διατύπωσαν διθυραμβικά σχόλια για το  «νόμο τομή» για «μεγάλο βήμα μπροστά που ο θεσμός των συντονιστών εκπ/σης καλύπτει μια χρόνια εκπαιδευτική ανάγκη» …..  
6. Το σώμα των αξιολογητών που φτιάχνουν είναι τελικά ένα μείγμα, από τους παλιούς δοκιμασμένους σχολικούς συμβούλους «παντός καιρού και χρώματος», που είναι πρόθυμοι να υπηρετήσουν το νέο καθεστώς και γι’ αυτό επιλέχτηκαν (είναι η πλειοψηφία του νέου αξιολογικού σώματος) και  από νέα στελέχη που είναι έτοιμα να προωθήσουν το νέο σχολείο της αγοράς, της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης = κατηγοριοποίησης, διαμορφώνοντας τη λειτουργία των σχολείων  με όρους ανταγωνισμού και επιχειρηματικότητας, περιορίζοντας  τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών-εκπαιδευτικών. 
Οι κυβερνητικοί εκπαιδευτικοί αγκιτάτορες του υπουργείου και οι νέοι αξιολογητές, εξυπνότεροι και καλύτεροι τακτικιστές από τους προηγούμενους, φορούν το  δημοκρατικό μανδύα και προβάλλοντας επιλεκτικά στοιχεία από ριζοσπαστικές παιδαγωγικές και ψυχολογικές θεωρίες όπως των Φρενέ, Βιτγκότσκι, Φρέιρε κ.ά.,  θα επιχειρήσουν να περάσουν την «κουλτούρα της αξιολόγησης»  στο σώμα των εκπαιδευτικών, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά κουλτούρα υποταγής και ανοχής στο πέρασμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που συντονισμένα προωθούν κυβέρνηση – Ε.Ε. και ΟΟΣΑ.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ με τη συμμετοχή των αιρετών  εκπροσώπων της στα συμβούλια επιλογής υπερασπίστηκε  τα δικαιώματα όλων των υποψηφίων εκπαιδευτικών, χωρίς διακρίσεις και χωρίς τη μετατροπή τους σε αξιολογητές, όπως όλοι οι υπόλοιποι/ες διορισμένοι/ες και αιρετοί, που ανάλογα ποιους/ες προωθούσαν, διαμόρφωναν τις ερωτήσεις και την τελική βαθμολογία. Καταγγείλαμε κάθε προσπάθεια άδικης και άνισης αντιμετώπισης, τόσο στη διαδικασία της υποβολής των δικαιολογητικών, της αποδοχής ή όχι των αιτήσεων υποψηφιότητας και της επιλεκτικής μοριοδότησης ασαφών τελικά κριτηρίων καθώς και των σχετικών ενστάσεων, όσο και στην ίδια τη συνέντευξη με τη  μεροληπτική αντιμετώπιση υποψηφίων που δεν ήταν αρεστοί/ες στα μέλη του συμβουλίου. Με δηλώσεις-ενστάσεις  που καταθέσαμε καταγράψαμε τις διαφωνίες και παρατυπίες που υπήρξαν στη διαδικασία επιλογής.

 Εμείς σταθερά και χωρίς καμιά υποχώρηση αντιπαλέψαμε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο το οποίο γνωρίζουμε πολύ καλά από τη μεγάλη  σύγκρουση του 2014 στα «σεμινάρια της ντροπής» που προετοίμαζαν  την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Τότε   όλοι σχεδόν οι σχολικοί σύμβουλοι μετείχαν ενεργά και περνώντας από τα φράγματα των λεωφορείων των ΜΑΤ κατέφθαναν στο υπουργείο, έχοντας απέναντι τους ένα μαχητικό κίνημα εκπαιδευτικών που τους λοιδόρησε και τους απαξίωσε ως θεσμό και πρόσωπα. 

Το τωρινό καθεστώς αξιολόγησης-χειραγώγησης που πάει να εγκαθιδρυθεί με το νόμο 4547/18 και τις επιλογές των συντονιστών εκπ/κού έργου είναι εφάμιλλο στόχων και επιδιώξεων, πλήρως εναρμονιζόμενο με τους δείκτες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ. και το σχολείο της αγοράς που επίμονα προωθούν.  Όμως κι αυτό θα βρει απέναντι του το κίνημα της εκπαίδευσης στον ίδιο νικηφόρο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες της προηγούμενης περιόδου, διεκδικώντας:

Να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4547/18.
Να καταργηθεί όλο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης.
 Όχι στην αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. 
Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.
Καμιά συμμετοχή, απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία, είτε αφορά την αξιολόγηση στελεχών είτε την αξιολόγηση σχολικής μονάδας. 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
(Παρεμβάσεις-Κινήσεις- Συσπειρώσεις Π.Ε)
                                           
Οι αιρετοί στο ΑΠΥΣΠΕ Αττικής                            Οι αιρετοί στο ΑΠΥΣΠΕ Κ. Μακεδονίας

Τακτικό μέλος                                                                   Τακτικό μέλος
 Ακρίτας Καλούσης                                                           Θανάσης Αγαπητός
                           
Αναπλ. Μέλος                                                                    Αναπλ. Μέλος
Βιολέττα Πατέλη                                                               Ηλίας Σμήλιος


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου