ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΥΣΠΕ ΑΝΑΤ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ
Πριν ασχοληθεί κανείς με το ΠΔ28/2014 που αφορά τις υποχρεωτικές «Μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» είναι χρήσιμο, όσον αφορά τη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού, να έχει κατά νου και να μην ξεχνάει τα παρακάτω:
• Τη φετινή σχολική χρονιά και για πρώτη φορά μεταπολεμικά δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένας διορισμός παρά τις επιβεβαιωμένες και αδήριτες ανάγκες. Τα σχολεία κλήθηκαν να «λειτουργήσουν» τον Σεπτέμβριο του 2013 με περίπου 20% λιγότερο προσωπικό (διαθεσιμότητα, συγχωνεύσεις, συνταξιοδοτήσεις, μείωση αναπληρωτών) από τον Ιούνιο του 2010.
[Σχόλιο: Το αδιέξοδο στην επιλογή της παντί τρόπω μείωσης του προσωπικού αναδείχτηκε με τους αναγκαστικούς, για το Υπουργείο, διορισμούς (17 δασκάλων και 82 νηπιαγωγών) τον… Ιανουάριο του 2014].
• Την αφόρητη πίεση για ευθεία λογιστική αντιστοίχιση τμήματος-εκπαιδευτικού και εντοπισμού των «πλεοναζόντων» με την απόλυτη παραγνώριση των εκπαιδευτικών ιδιαιτεροτήτων και αναγκαιοτήτων.
• Την υπονόμευση-υποστελέχωση του ολοημέρου προγράμματος και την πρόθεση στελέχωσής του σχεδόν εξ ολοκλήρου με εκπαιδευτικούς «γαλέρας» (ΕΣΠΑ).
• Την αντικατάσταση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (σχολεία ΕΑΕΠ) και ειδικής αγωγής με πολυετή υπηρεσία και πάλι από εκπαιδευτικούς «γαλέρας» (ΕΣΠΑ) .
• Τον δραματικό περιορισμό των δομών αντισταθμιστικής αγωγής (ΤΥ, ΠΔΣ, Ενισχυτική Διδασκαλίας, Παράλληλης Στήριξης) και την πρόθεση της σχεδόν αποκλειστικής στελέχωσής τους και πάλι από εκπαιδευτικούς «γαλέρας» (ΕΣΠΑ).
Κοντά σε όλα αυτά, που υπηρετούν την κεντρική επιλογή του ΥΠΑΙΘ για μείωση του κόστους μέσω της μείωσης του προσωπικού (και όχι μόνο), αν προσθέσουμε και το υπηρεσιακό αλαλούμ, τις αδικίες και το ρουσφετολογικό πανηγύρι των μετατάξεων- αποσπάσεων θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τη λογική που διέπει τη διαχείριση του προσωπικού και θα είναι πιο εύκολο να κατανοήσουμε γιατί π.χ. η πλήρης στελέχωση των Σχολείων της Διεύθυνσής μας, (μιας Διεύθυνσης υψηλής ζήτησης ως τόπου υπηρέτησης και με «πολύ λίπος» προσωπικού κατά την εκτίμηση του Υπουργείου) πραγματοποιήθηκε μόλις στις …….. 4 Φεβρουαρίου 2014!!!
ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
«Εντάξει», θα πει κάποιος, «αλλά όλα αυτά, last year».
Ok, ας δούμε λοιπόν τι προγραμματίζει το ΥΠΑΙΘ για το 2014-2015. Αντιγράφουμε από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2014 (Αθήνα, Νοέμβριος 2013, σ.54-55 http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/contentTypes/genericContentResourceObject,fileResourceObject,arrayOfFileResourceTypeObject/topicNames/budget/resourceRepresentationTemplate/contentObjectListAlternativeTemplate).
• Η αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος των Γυμνασίων.
• Η υλοποίηση του προγράμματος ενδοκινητικότητας 4.900 καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Η αύξηση των ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών [Μείωση θέσεων ΠΕ70]
• Η καθολική εφαρμογή σε όλα τα δημοτικά σχολεία ολοήμερου ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος
• Η υλοποίηση 1.676 συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων [Οι συνολικές συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων την περίοδο 2000-2013 ήταν 1.884!!!]
• Ο εξορθολογισμός του μισθολογικού κόστους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τη βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και τη μείωση των αναπληρωτών ωρομισθίων.
• Η θεσμοθέτηση μέτρων για την βέλτιστη αξιοποίηση των μόνιμων εκπαιδευτικών και την ορθολογικότερη κατανομή τους με το ΠΔ «Υποχρεωτικών Μεταθέσεων» και την αύξηση κατά 2 ώρες του υποχρεωτικού εκπαιδευτικού ωραρίου.
• Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My School) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων.
• Η αναθεώρηση της νομοθεσίας διορισμού και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών με στόχο την απλούστευση και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
Μετά την ανάγνωση των παραπάνω, ίσως μπορούμε να υποθέσουμε ασφαλέστερα γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η εγκύκλιος των μεταθέσεων. Τώρα ίσως μπορούμε να δούμε καλύτερα το πλαίσιο στο οποίο εγγράφεται και την σκοπιμότητα που υπηρετεί το ΠΔ 28/2014 με τις όποιες, πανθομολογούμενες «ατέλειες, αστοχίες ή αβλεψίες (sic)» που το χαρακτηρίζουν: Κατάτμηση του κλάδου σε «παλιούς και «νέους», υποεκτίμηση οργανικών θέσεων, μη διασφάλιση της «συναινετικής μετακίνησης» στις επιλογές του εκπαιδευτικού, υποχρεωτικότητα μετάθεσης άνευ συναίνεσης σε όλη την επικράτεια, περιορισμένη δυνατότητα επιλογών, ασφυκτικό πλαίσιο προθεσμιών.
Ας μη γελιόμαστε, το ΠΔ28/2014 ήρθε για διαχειριστεί το «πλεονάζον» προσωπικό που θα «κατασκευαστεί» από τις συγχωνεύσεις, την αύξηση του ωραρίου και τις καταργήσεις μαθημάτων-ειδικοτήτων. Όταν επισυμβούν όλα αυτά, εκείνοι που θεωρούν σήμερα ως «δίχτυ ασφαλείας» την υπερδωδεκαετή υπηρεσία και την κάλυψη του 60% του ωραρίου, εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα ισχύει και αύριο;
Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, το ΠΔ28/2014 εκκινεί τη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί με το νέο σύστημα προσλήψεων και μεταθέσεων, σύμφωνα με την οποία «η επαγγελματική σχέση των εκπαιδευτικών πρέπει να καθορίζεται βάσει σχολικής ομάδας και όχι βάσει ανεξάρτητης σχολικής μονάδας, επιτρέποντας έτσι μια πιο ευέλικτη και αποτελεσματικότερη τοποθέτηση του διδακτικού προσωπικού» (ΟΟΣΑ, Προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, 2011, σ.54). Είναι προφανές, αν φέρουμε κιόλας στη μνήμη μας την τροπολογία του περασμένου Νοεμβρίου για υποχρεωτική απόδοση οργανικής θέσης σε κάθε εκπαιδευτικό σε κάποιο σχολείο, ότι η επιδίωξη του ΥΠΑΙΘ είναι κάθε σχολείο να έχει τους εκπαιδευτικούς του, που θα ανήκουν αποκλειστικά στο σχολείο αυτό και άρα το εργασιακό τους μέλλον να εξαρτάται αποκλειστικά από την τύχη του συγκεκριμένου σχολείου.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ;
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το ΠΔ28/2014 αποτελεί έναν μόνο σταθμό στον οδικό χάρτη των αλλαγών στην εκπαίδευση όπως έχουν χαρτογραφηθεί από την έκθεση του ΟΟΣΑ (Προτάσεις για την εκπαιδευτική πολιτική στην Ελλάδα, 2011) και οδηγούν στην μεταλλαγή του δημόσιου σχολείου σε ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση.
Με μοχλό το πλέγμα της αξιολόγησης (αυταξιολόγηση σχολικής μονάδας – αξιολόγηση εκπαιδευτικών – αξιολόγηση μαθητών) και τη συνεπακόλουθη
«κατηγοριοποίηση» των σχολείων μέσω των επιδόσεων των μαθητών,
την «ποιοτική» κατάταξη των εκπαιδευτικών,
την «ευελιξία» στην επιλογή - διαχείριση του προσωπικού,
την «ελεύθερη» επιλογή σχολείου για τους μαθητές,
την καθιέρωση του κουπονιού ώστε «τα χρήματα να ακολουθούν το μαθητή»,
τα σχολεία παρότι κατ’ όνομα δημόσια, στην λειτουργία τους θα χρησιμοποιούν πρακτικές του ιδιωτικού τομέα ορθώνοντας δυσθεώρητα τείχη στη δυνατότητα μόρφωσης των παιδιών και επιφυλάσσοντας έναν καθημερινό εργασιακό Γολγοθά για τους εκπαιδευτικούς.
ΤΕΛΙΚΑ: Το ερώτημα είναι, τι σχολείο θέλουμε:
Καλώς ή κακώς εκπαιδευτικοί και κοινωνία έχουμε βρεθεί μπροστά σε μεγάλα ερωτήματα και τώρα είναι η ώρα να απαντήσουμε: Θέλουμε ένα σχολείο που να στηρίζεται στη συλλογικότητα ή στον ανταγωνισμό; Θέλουμε ένα σχολείο που να προσφέρει σε κάθε παιδί ανάλογα με τις ανάγκες του ή ανάλογα με την απόδοσή του;
Που στο βάθος της εκπαίδευσης να βλέπει την Παιδεία ή την ταξική αναπαραγωγή; Που να είναι ανοικτό σε όλη την κοινωνία ή να αναζητά τους καλύτερους πελάτες; Που η γνώση και η διαδικασία της μάθησης να θεωρείται αυταξία ή να εκτιμάται μόνο μέσα από εξετάσεις, αξιολογήσεις και δείκτες ποιότητας;
Φυσικά η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι αν θέλουμε να εξακολουθήσει να υπάρχει το δημόσιο σχολείο ή θα το αφήσουμε να γκρεμιστεί ώστε να αρχίσει η οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς;
Και αν δεν μας αρέσει το δημόσιο σχολείο που είχαμε ως σήμερα μήπως ήρθε η ώρα να το φτιάξουμε καλύτερο όσοι από εμάς θέλουμε να συνεχίσει να ζει και όχι να το αφήσουμε στα χέρια εκείνων που αποδεδειγμένα και δηλωμένα απεχθάνονται οποιοδήποτε δημόσιο αγαθό;
Οι γύπες ήδη κάνουν γύρους πάνω από το προαύλιο του σχολείου, να τους διώξουμε τώρα, με την αποφασιστικότητα και τον αγώνα μας.
Ενημερ. φυλ.: 4 16/03/2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
Π.Υ.Σ.Π.Ε. Ανατ. Θεσ/νίκης
Λιάμπας Γιώργος, τακτικό αιρετό μέλος (2310472730 – 6974427724 - gliampas1@gmail.com)
Κορδίλας Ξενοφώντας, αναπλ. αιρετό μέλος (2310939469 – 6972874135 - fonis_rk@yahoo.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου