block1

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

           

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, 
ώρα 9.00–13.30 στο ξενοδοχείο Lazart (Λαζαριστές), 
συλλαλητήριο και  παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της εκδήλωσης

ΑΜΕΣΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Με την προώθηση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ανοίγει και πάλι το κορυφαίο ζήτημα του δημόσιου, δίχρονου, υποχρεωτικού νηπιαγωγείου.

Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι:
1. Κορυφαίο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος αποτελεί η άμεση θεσμοθέτηση σε όλη την επικράτεια της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Η πολιτική των μνημονιακών περικοπών  διαιωνίζει τη λειτουργία παράλληλων δομών προσχολικής αγωγής, μεταθέτοντας διαρκώς στο μέλλον τη θεσμοθέτηση του δίχρονου υποχρεωτικού νηπιαγωγείου περιορίζοντας στην εφαρμογή του μόνο στις περιοχές που δεν απαιτείται καμία επιπλέον δημόσια δαπάνη.
2. Το αίτημα αυτό σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και δεν θίγει τα εργασιακά δικαιώματα των βρεφονηπιοκόμων αφού ήδη χιλιάδες παιδιά ηλικίας 1 έως 4 ετών μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς. Οι εργαζόμενοι στους Δήμους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, πρέπει να αγωνιστούμε ώστε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι δημόσιοι και δωρεάν, να καλύπτουν όλα τα παιδιά από 0-4 ετών και με μείωση του αριθμού των παιδιών που υποστηρίζονται ανά τμήμα, και σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους/όλες τους/τις εργαζόμενους,-ες των παιδικών σταθμών.

3. Διεκδικούμε την άμεση εφαρμογή της δημόσιας, δίχρονης, υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια από τον επόμενο Σεπτέμβρη. Για να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα, προϋπόθεση είναι, να ιδρυθούν άμεσα νηπιαγωγεία, να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι, να λυθεί το ζήτημα της υλικοτεχνικής υποδομής, να μειωθεί ο αριθμός των παιδιών στα 15 ανά τμήμα και να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί νηπιαγωγών. Άμεσα, από τον ερχόμενο Μάιο, όλα τα προνήπια ηλικίας 4 έως 5 ετών, να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους.
Η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν από κοινού Κ.Ε.Δ.Ε. και ΠΟΕ ΟΤΑ την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου ώστε να μην προχωρήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της προσχολικής ηλικίας και των γονιών τους, ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και τα εργασιακά δικαιώματα των χιλιάδων αδιόριστων εκπαιδευτικών. Οι σκοπιμότητες της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ρητά διατυπωμένες στις πρόσφατες αποφάσεις της όπου δηλώνεται σαφέστατα ότι διεκδικούν τη «διοικητική μεταφορά των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους δήμους» και επιπλέον ζητούν «να θεσμοθετηθεί η συγκρότηση των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους». Υπερασπίζουν την είσοδο των κουπονιών (vouchers), των διδάκτρων – τροφείων, καθώς και των ελαστικών ωραρίων και εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά και των συνοδοιπόρων της, ξεπερνά το όριο της νεοφιλελεύθερης συντεχνιακής διεκδίκησης, στρέφεται ενάντια στο ιστορικό και δίκαιο κοινωνικό αίτημα των εκπαιδευτικών για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα της Κ.Ε.Δ.Ε., των δημάρχων και των σχολαρχών, τα ιδιωτικά συμφέροντα που εδώ και δεκαετίες στοχεύουν να αποσπάσουν τμήματα της δημόσιας εκπαίδευσης κάνοντας την αρχή με το νηπιαγωγείο. Πρόκειται για ακραίο σημείο συνδικαλιστικού ευτελισμού, να διοργανώνεται κινητοποίηση από την ΠΟΕ ΟΤΑ ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο, σε αγαστή συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Δήμους (δηλαδή με τους φορείς που είναι οι εργοδότες των εργαζομένων).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. που έφτασε στο σημείο να οργανώνει εκδηλώσεις με εκπροσώπους του ΟΟΣΑ (την ίδια στιγμή που όλες οι αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις σχεδιάζονται και εκπορεύονται από τον ΟΟΣΑ) προκειμένου να στραφεί ενάντια στο δημόσιο νηπιαγωγείο και το εκπαιδευτικό κίνημα που το υποστηρίζει.
Στα όρια ευθύνης του συλλόγου μας ανήκουν Νηπιαγωγεία  που βρίσκονται στο Δήμο Νεάπολης -Συκεών και στο Δήμο Παύλου Μελά.

Η διοίκηση του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, σημαιοφόρος των συγχωνεύσεων και των αντιεκπαιδευτικών κυβερνητικών πολιτικών χρόνια τώρα, πρωτοστατεί στην ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής (αλλά και συνολικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) με ιδιοτελές συμφέρον τον έλεγχο αρχικά της προσχολικής αγωγής και τη μετατροπή των νηπιαγωγών σε ελαστικά εργαζόμενους δημοτικούς υπαλλήλους. Περιττό βέβαια είναι να αναφέρουμε ότι συνδιαμόρφωσε και υλοποίησε την απαράδεκτη απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. για το κλείσιμο των βρεφονηπιακών σταθμών την Τρίτη 20 Φλεβάρη. Χρόνια τώρα η διοίκηση αυτή με σκοπιμότητα στεγάζει σε ακατάλληλα κτίρια τα νηπιαγωγεία και αρνείται να λύσει το ζήτημα της στέγης με σύγχρονα σχολεία. Επιχειρεί να κλείσει νηπιαγωγεία αδιαφορώντας για τις μετακινήσεις των παιδιών σε μεγάλες αποστάσεις, για την αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα και τις καταργήσεων θέσεων εργασίας. Συκοφαντεί δε  τους εκπαιδευτικούς που αντιστεκόμαστε στους σχεδιασμούς και τις αντιεκπαιδευτικές τους σκοπιμότητες.

 Στην ίδια κατεύθυνση αλλά με χαμηλότερους τόνους είναι και η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά.

Καλούμε :
Τους φορείς του γονεϊκού κινήματος σε κοινή δράση και αγώνα για το δημόσιο νηπιαγωγείο.
Τους/τις συναδέλφους σε αγωνιστική συσπείρωση και εγρήγορση, σε μαζική συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.
Τους/τις συναδέλφους στην ημερίδα της ΔΟΕ με θέμα: «Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση- Εξελίξεις και προοπτικές», την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 9.00–13.30 στο ξενοδοχείο Lazart (Λαζαριστές), στο συλλαλητήριο και στην παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης μετά το τέλος της εκδήλωσης.
Το ΔΣ της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2 Μάρτη, εντάσσοντας μαζί με το αίτημα των μαζικών διορισμών και το αίτημα της άμεσης και καθολικής σε όλη την επικράτεια εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο στα κορυφαία αιτήματα της κινητοποίησης.

Αγωνιζόμαστε για :
Ενιαία δημόσια, δωρεάν, δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο, δημόσιο, δωρεάν, υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) .
Αυτοτελή λειτουργία των Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής και διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους.
Ακύρωση οποιασδήποτε προσπάθειας υπαγωγής των νηπιαγωγείων στους Δήμους.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ    ΣΤ’ συλλόγου
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΚΙΝΗΣΕΙΣ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ  Π.Ε.
20-2-2018                                                                                             www.rizospastiki-kinisi.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου