block1

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ Ν. ΡΩΜΑΝΟ ΤΟΥ Χ. ΤΟΥΡΤΟΥΡΑ


Η κρισιμότητα της στιγμής για την περαιτέρω διασφάλιση της υγείας ή και της ίδιας της ζωής ενός νέου ανθρώπου που παλεύει για τα δικαιώματά του απέναντι σε έναν ολόκληρο μηχανισμό, που αρνείται πεισματικά να του τα αποδώσει, ενώ εξαρχής προτίθετο να τον βραβεύσει, δεν μπορεί παρά να αφυπνίζει στον καθένα μας αντανακλαστικά συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς αυτόν που αδικείται.

Ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, λοιπόν, αδυνατώ να δεχθώ ότι το δικαίωμα οποιουδήποτε για πρόσβαση στην εκπαίδευση, μετατρέπεται κατά την υλοποίησή του σε ζήτημα σκληρών και απάνθρωπων διαπραγματεύσεων και διεκδικήσεων με τίμημα ακόμη και την ίδια τη ζωή. Αντιθέτως, μου δημιουργείται η αδήριτη ανάγκη να εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία μου σχετικά με τη διολίσθηση της επίσημης πολιτείας σε ρατσιστικές πρακτικές που θεσμοποιούνται μέσα από δικαστικές αποφάσεις και οδηγούν αμετάκλητα σε συνθήκες αποκλεισμού από την  κοινωνία, τη στιγμή μάλιστα που εικάζεται ότι υφίστανται με σκοπό το σωφρονισμό και την επανένταξη.

Θυμίζω ότι η εξ ολοκλήρου άρνηση σε έναν άνθρωπο να κάνει χρήση του αναφαίρετου δικαιώματός του στη μόρφωση ή έστω η παρακώληση της φοίτησής του με οποιοδήποτε πρόσχημα, αντιβαίνει στις συνταγματικές ελευθερίες και τις βασικές ανθρωπιστικές αρχές μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Συνιστά δε συνθήκη κοινωνικού αποκλεισμού και ρατσιστικής διάκρισης, αφού παρεμποδίζει συστηματικά την απορρόφηση δημόσιου και κοινωνικού πλούτου από τον θιγόμενο, ενώ επιπλέον τον υποβάλλει σε υποτελή διαβίωση και διακριτή εναντίον του συμπεριφορά, στο όνομα μιας υποτιθέμενης επικινδυνότητας ή διαφορετικότητας.

Στη βάση λοιπόν των παραπάνω, προσδοκώ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Συμβούλιο των Φυλακών νέων Αυλώνας, το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους επίσημους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση, ότι θα φανούν αντάξιοι των περιστάσεων, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν εμφορούνται από οποιεσδήποτε λογικές αντιπαράθεσης και αντιδικίας, κακώς νοούμενου σωφρονισμού και παραδειγματισμού, ούτε υπόκεινται σε γραφειοκρατικού τύπου και πολιτικού χαρακτήρα αγκυλώσεις.

Ελπίζω να πρυτανεύσει, έστω και την τελευταία στιγμή, η λογική και η κοινωνική ευαισθησία και να αποκλιμακωθεί η κατάσταση με τη συγκατάνευση της επίσημης πολιτείας στο καθόλα δίκαιο αίτημα του Νίκου Ρωμανού για διασφάλιση των απαραίτητων εκπαιδευτικών αδειών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων, με τη φυσική του παρουσία και σε συνεχή βάση, στο Τμήμα Υγείας και Διοίκησης Επιχειρήσεων των ΑΤΕΙ Αθήνας, όπου εισήχθη με τις προβλεπόμενες και καθόλα νόμιμες εξεταστικές διαδικασίες.

Υπενθυμίζω ταυτόχρονα, ότι η ζωή και η ευημερία όλων ανεξαιρέτως των πολιτών αποτελούν μέγιστο διακύβευμα και απαράβατο καθήκον κάθε ευνομούμενης Πολιτείας. Οπότε, οποιαδήποτε ολιγωρία σε τόσο σημαντικούς τομείς βαρύνει αποκλειστικά την ίδια.

* Ο  Χρήστος Δ. Τουρτούρας  είναι λέκτορας Παιδαγωγικής του Π.Τ.Δ.Ε./Α.Π.Θ.         


| 06 Δεκ. 2014


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου